Att vara bäst eller att göra sitt bästa

Många av oss försöka ofta vara bäst eller försöker uppnå de bästa resultatet eller den högsta nivån. Verkligheten är att det inte är möjligt eller ens sannolikt att alltid vara bäst. Om vi inte kan vara bäst eller uppnå bästa möjliga resultat varje dag skulle vi i värsta fall konstant vara besvikna om inget annat duger. 

Vad innebär det att vara bäst?

Att vara bäst kan betyda mycket. Om du vinner ett lopp betyder det att du var bäst i det loppet den givna dagen. Att vara bäst kan innebära att du följer en instruktion till punkt och pricka. Det är fantastiskt att man kan bli firad och hyllad för att bli bäst i ett lopp. Men alla kan inte vara bäst. Ibland kan en förlust få oss att känna oss usla. Vi kan bli besvikna om vi inte lyckades följa instruktionerna till punkt och pricka. 

Sanningen är att vi bara kan göra det vi kan med det vi har att tillgå. Även när vi gör vårt bästa kommer ofta någon att slå oss. Vi kanske förlorar men det är ändå möjligt att ha ett positivt mindset som hjälper oss att utvecklas och att förbättras.

Hur kan vi göra vårt bästa?

Tydliga mål hjälper oss att vara närvarande och medvetna i varje givet ögonblick. Står du på startlinjen i en tävling kan jag bara göra mitt bästa just då. Allt kommer kanske inte att klaffa. Du kan inte påverka hur bra motståndarna är. Du kan inte påverka hur bra alla andra lyckas. Du kan gå därifrån med vetskapen att du gjorde ditt bästa utifrån dina förutsättningar just den dagen.

När loppet är över kan du utvärdera din insats och vad du kan förbättra. Då kan du reflektera och lära dig av dina erfarenheter. Du kan återkoppla till dina mål och planera nästa steg. 

Vad är dina tankar? Är du ibland skyldig till att vara lite väl hårt mot dig själv för att du inte är bäst?

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out