Jag har inte gjort (valfri övning) på evigheter

Då och då får vi coacher höra en BFF säga:

“Det var jättelänge sedan jag gjorde (valfri övning)”. 

Ibland följs påståendet upp av en reflektion om hur utvecklingen gått. 

“Jag är mycket sämre på det här nu”. 

Eller…

“Jag är mycket bättre än sist”.

Vårt träningsprogram är varierat. Faktum är att det är det mest varierade träningsprogrammet som finns att få tag på. En dag är sällan den andra lik. OBS, det är däremot inte slumpmässigt. Det är inte en apa som tryckt på tangenterna helt planlöst. 

Vi övar och tränar stora lyft som marklyft, frivändning, knäböj, pressar och ryck. Vi lyfter in  grunderna i gymnastik, dvs pull-ups, dips, repklättring, armhävningar, sit-ups, handstående, piruetter, statiska positioner. Vi cyklar, springer, ror med mera.

Om du blivit sämre beror det allt som oftast på att din träningsrutin inte är vad den varit eller att du behöver uppgradera den. 

Om du tidigare tränat 15 pass i månaden men de senaste tre månaderna bara fått till 7 pass i snitt ligger en del av förklaringen häri. Inte bara därför att du fått mindre stimulans på totalen men också för att variationen varit mindre. Använd din förmåga eller förlora den. För att få tillräcklig variation behöver du delta tillräckligt ofta.

Om du blivit bättre ligger också en stor del av förklaringen i variationen. De stora sammansatta rörelsemönster som nämns ovan är fenomenala på att korsbefrukta varandra. Genom att träna det ena blir vi också bra på det andra. Du kan alltså missa pass med frivändning i ett par månader och ändå lyfta bättre/tyngre när det väl är dags igen. 

Grovt förenklat och sett ur det här perspektivet kan vi sammanfatta på följande sätt. 

Du blir bättre därför att du får tillräcklig variation. Du blir sämre för att du INTE får tillräcklig variation. 

Träna regelbundet och träna tillräckligt ofta. Enkelt, men inte alltid lätt. 

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out