Blir jag medioker av CrossFit?

Vi pratar om “GPP” eller “General Physical Preparedness” vilket alltså betyder en bred och generell fysisk prestationsförmåga. För att åstadkomma det tränar vi konstant varierade, funktionella rörelser med hög intensitet. 

Varieriation betyder att vi gör olika rörelser, olika belastade, olika länge i olika kombinationer. 

Funktionella är de rörelser som involverar flera kroppsdelar och muskelgrupper. Det är rörelser som är speciellt bra för att flytta tunga vikter, långa sträckor, snabbt. 

Hög intensitet betyder mycket arbete på kort tid. Det är samma sak som effekt och det kan mätas i watt. 

Vi kompromissar när vi tränar CrossFit. Vi blir inte bäst på något. Vi blir inte bäst på att springa. Vi blir inte bäst på att lyfta. 

Betyder det att vi blir mediokra? 

Tvärt om! Vi kommer springa ifrån alla lyftare och vi kommer att lyfta mer än alla löpare. Vi vill bli så snabba som möjligt men inte på bekostnad av hur starka vi är. Vi vill bli så uthålliga vi kan men inte på bekostnad av koordination, balans och rörlighet. 

Generalisten vinner i långa loppet. Livet kommer att ställa väldigt många olika krav på dig. Om du är specialist på det ena kommer livet garanterat att utmana dig med det andra. 

Genom att träna CrossFit 12-20 gånger i månaden (med sömn, återhämtning och kost under kontroll) kommer du att bli en enastående löpare, lyftare, hoppare, kastare med mera. Ett praktexemplar. Långt ifrån medioker. 

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out