CrossFit som sport och CrossFit som träning

BFF Open (och The CrossFit Open) är över. Vi har svettats, våndats, och firat framgångar tillsammans. Några har presterat bättre än sina förväntningar och andra har presterat sämre än sina förväntningar. Några tycker testen var alldeles för svåra och några tycker de var för lätta eller för ensidiga. Några är besvikna över upplägg i sin kategori och några är besvikna på i vilken klass motståndarna valt att tävla.

Välkommen till sporten CrossFit eller The Sport of Fitness som man också kan kalla det. 

När vi tävlar är det en sport. Som i alla sporter finns en kamp, en utslagning, en selektering för att sortera ut den som för stunden är bäst. Ingen hänsyn tas till mental status, hormonella svängningar, skador eller andra omständigheter. Det gäller bara att försöka prestera så bra som möjligt. Det är läskigt, jobbigt och ångestframkallande. Det är också spännande, häftigt och euforiskt.

När det är tävling så är själva testet av din kapacitet som är det centrala. Fysisk och psykisk förberedelse avgör din prestation. Dina tillgängliga förmågor och färdigheter är vad du har att förlita dig på. Hur dina kompisar presterar kan du aldrig påverka. 

När det är tävling är det ingen som bryr sig om just du kan göra pull ups eller lyfta 100 kg. Avsikten är att separera ett tävlingsfält. När det är tävling tar ingen hänsyn till dina eventuella skador eller andra begränsningar. Du med på samma villkor som alla andra.

Det som är roligt med sport och tävling är att det skapar energi som får många av oss att kliva utanför bekvämlighetszonen och det väcker en vilja att utvecklas. Det som är mindre roligt är ökad skaderisken, stress samt eventuell prestationsångest som många kan känna. Det är emellertid faktorer som är en del av varje tävling och vi måste helt enkelt  acceptera de. 

Jag älskar att tävla för det ger mig möjlighet att utvecklas. Framför allt mentalt. Om vi hanterar tävlandet på ett bra sätt så kan vi få stor draghjälp i vår utveckling.

Det är viktigt att komma ihåg att ingen tvingar dig att tävla samt att du inte är din prestation.

Ingen i ditt liv mår bättre av att du tävlar i CrossFit. Däremot är jag säker på att folk i din omgivning påverkas positivt av att du tränar CrossFit. Du leder genom att föregå med gott exempel. Regelbundna vanor som gör dig friskare, piggare och gladare påverkar fler än bara dig själv. 

Sport på hög nivå (oavsett sport) är sällan hälsosamt. Det är den smarta träningen inför och mellan tävlingar som ger positiva hälsoeffekter. För mental utveckling kan det vara bra att tävla på en bra anpassad nivå. Det skapar driv och självkännedom. Det kan skapar insikt och mindset som du kan ha nytta av i andra sammanhang. 

Njut av att ha genomfört Open oavsett resultat. Fundera på de olika testerna. Hade du ens klarat av dem för ett år sedan på samma sätt som nu? Du gör nya framsteg för varje vecka som du regelbundet genomför dina träningspass. För varje månad flyttar du din hälsa framåt. För varje år blir din livskvalitet bättre. 

Grattis. Njut. Nu fortsätter vi med våra goda vanor tillsammans.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out